Ryža

8. února 2013 v 19:25 | Kirari |  OST2
Pšenica východu. Táto plodina je pestovaná od nepamäti a je obživou pre takmer polovicu sveta. So mnou by súhlasila takmer celá Ázia. Je možné ju pripraviť na slano, na sladko, ako prílohu, alebo hlavné jedlo. Pre jej široké spektrum využitia som sa pod písmeno R rozhodla zaradiť práve ju.



Čo to je?
Je to bylina s latinským názvom Oryza sativa z čeľade lipnicovitých pochádzajúca z tropickej a subtropickej Ázii.
Patrí medzi 5 najdôležitejších plodín sveta.
Kde a ako sa pestuje?
Či už na veľmi dobre známych terasových políčkach, alebo na barinných kultúrach. V prvom prípade sa jedná o "chutnejšiu" časť produkcie, ale s nižšou úrodnosťou. Tá z barinných kultúr sa na druhú stranu význačná väčšiou úrodou.
Z Ázie sa rozšírila do Európy, Afriky aj Ameriky.Darí sa jej v Taliansku(najväčší producent Európy),Španielsku aj vo francúzkej oblasti Camargue.Medzi Lombardiou a Piemontom sú polia zavlažované sofistikovaným systémom využívajúcom jarné roztápanie alpského snehu.

Existuje nespočetné množstvo variet ryže. Od ázijských, cez africké, európske a kanadské až po francúzke. Ja uvediem len niektoré významné.

Druhy ryže:
Ryža sa delí podľa rôznych kritérií na :
  • dlhozrnnú--> Indica - po uvarení zostáva obyčajne sypká
  • krátkozrnnú--> Japonica - z nej sa robieva pevný, súdržný pokrm
Podľa vzhľadu:
  • Natural alebo ryža s neolúpanými zrnkami. Má kratšiu dobu trvanlivosti, dhšie sa varí a je aj tvrdšia na skus po uvarení. Oproti klasickej ryži má výraznejšiu chuť(po orieškoch) a oveľa viac živín vrátane vitamínov.
  • Carnaroli je pokladaná za kráľovnu talianskych rýž určených na rissoto. Má dlhé, veľké a bacuľaté zrnká. Počas varenia sa z nej uvoľňuje väčšie množstvo škrobu, ktorý spôsobuje žiadanú krémovitosť rissota. Jej zrnká veľmi rýchlo nasávajú tekutinu.
  • Arborio partí k štandardným talianskym varietám ryže určenej na rissoto. Po uvarení zostáva pevnejšia ako Carnaroli. Talianske ryže sa podľa veľkosti a obsahu škrobu delia na Commune, Semifino, Fino a Superfino. K posledným kategóriam patria Arborio a Carnaroli.
  • Mliečna ryža má guľaté zrnká, ktoré počas varenia nasajú veľa tekutiny. Kvôli vysokému obsahu škrobu je lepivá a súdržná. Je zvlášť vhodná na sladkú úpravu.
  • Basmati je jemná, lúpaná a leštená varieta ryže z Indie príznačná jemnou charakteristickou vôňou. Je považovaná za najlepšiu varietu ryže čo sa týka chute.
  • Vaporizovaná alebo Parboiled dlhozrnná ryža lúpaná a leštená, ale zvláštnym postupom je dosiahnuté to, že sa živiny "vpravia" dovnútra zrnka a zostanú tak zachované. Rýchlo sa uvarí a zostáva sypká.
  • "Divoká" ryža. V tomto prípade nejde o pravú ryžu. Ide o semienka byliny rastúcej v Severnej amerike a v Kanade. Má kratšiu dobu trvanlivosti, dlhšie sa varí a výraznú orieškovú chuť.
Ryža je dobrým zdrojom minerálnych látok(Fe, Mg, Zn,K,...), vitamínov skupiny B(platí pre nelúpanú a parboiled), má výhodný pomer sodíka a draslíka, môže liečivo pôsobiť pri plynastosti, pálení záhy, obličkových ochoreniach, hypertenzii alebo slúžiť ako alternatíva k pšenici pri celiakii.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.