Med

3. července 2013 v 15:45 | Kirari
Tentokrát som sa rozhodla napísať o produkte ľuďmi veľmi vyhľadávanom, vytvorenom relatívne malými tvorčekmi, bez ktorých by údajne svet prežil asi 4 dni(podľa Einsteina...).


Jedná sa zároveň o najznámejší produkt včiel- med.
Najnovšia definícia uvádza, že medom sa rozumie potravina prírodného sacharidového charakteru vytvorená spoločenstvom včiel z nektáru alebo medovice zo živých častí rastlín, ktorú zbierajú, pretvárajú, kombinujú so svojimi špecifickými látkami, uskladňujú a nechávajú zrieť v plástoch.
(skratka GIT znamená gastrointestinálny trakt-->tráviacu sústavu)




Čo to vlastne je?
Je to extrakt rastlinnej šťavy obohatený o všetko, čo rastlina získava z okolitého prostredia. Nájdeme v ňom okrem iného aj minerály, vitamíny, rastlinné silice, aromatické látky, bielkoviny a tuky.

Aké typy poznáme?
Podľa pôvodu rozoznávame med kvetový(svetlý) a medovicový(tmavý). Kvetový je získavaný z nektárov rastlín; obsahuje mnoho rastlinných bielkovín. Medovicový sa získava mierne komplikovanejšie: začína to voškami, ktoré nabodávajú listy alebo ihlice stromov, vysávajú z nich šťavu, pričom zúžitkujú bielkoviny pre svoju potrebu; zvyšok, bohatý na sacharidy vystrekujú vo forme kvapôčok na povrch listov alebo ihlíc-->tieto kvapôčky zbierajú včely aby z nich následne vyrobili med. Tento typ medu je charakteristický vysokým obsahom silíc a sacharidov(cukrov).
Podľa rastliny, z ktorej bol zbieraný nektár rozlišujeme notoricky známy agátový, potom repkový, gaštanový, z tmavých napríklad borovicový... atď.(môžu byť v pôvodnom stave, alebo upravené pastovaním- laicky premiešavaním počas kryštalizácie)

Ako si z nich vybrať?
Obidva typy medov sú pri priaznivých podmienkach(spracovanie, skladovanie) rovnako hodnotné. Použitie je však výhodnejšie v rôznych situáciach.
Vlastnosti kvetového ho robia vhodným pri potrebe zvýšeného prísunu bielkovín(deti, pacienti po ťažkých operáciach, alebo úrazoch-->potreba obnovy tkaniva), sú aj lepšie stráviteľné a nezaťažujú GIT tak ako tmavé.
Medovicový zvlášť príde vhod pri chronickom alebo akútnom ochorení dýchacích ciest, pre nízky obsah bielkovín pri ochoreniach obličiek a pod.

Ako vlastne med vzniká?

Do prírody lieta včela lietavka(robotníčka vekom zrelá na prácu v prírode). Získava nektár, alebo medovinu do medového váčika(rozšírenina zažívacej trubice tesne pred žalúdkom), pričom ich mieša s výlučkami vlastných tráviacich žliaz(vďaka obsiahnutým enzýmom nastáva štiepenie sacharidov-->začína sa zrenie medu) a aktívne filtruje tekutinu od škodlivých látok(ťažké kovy, rezíduá pesticídov...). Tieto škodliviny potom ukladá v jedovom aparáte. Preto obsah škodlivín v mede nekopíruje mieru znečistenia daného prostredia(narozdieľ od vosku alebo peľu). Po naplnení váčika prilieta späť do úľa. Následne jeho obsah odovzdáva úľovým včelám(včely mladé na prácu v prírode). Tieto odoberajú ponúkaný nektár, obohacujú ho o ďaľšie výlučky tráviacich žliaz a odparujú z neho vodu(10-12 včiel). Po tomto odparení môžme hovoriť o premene nektáru na med. Tento je nastriekaný vo forme kvapôčiek na steny buniek v plástoch a po naplnení je bunka zapečatená panenským voskom. Potom je ešte nejakú dobu ponechaný zrieť až do medobrania.

Pod lupou chemika

Okrem vody, ktorej v zrelom mede(vhodnom na zber) od 14% do 23%(norma je 20%) obsahuje med mnoho ďalších látok. Najpodstatnejšiu skupinu tvoria sacharidy(cukry). Jednoduché, ktoré sú pohotovým zdrojom energie, ale aj zložené, ktoré treba štiepiť a tak sa vo forme energie dajú využiť až omnoho neskôr. Práve pre postupné uvoľnovanie energie(štiepenie prebieha postupne) a tým stabilizáciu hladiny glukózy robí sladenie medom oveľa prirozdenejšie ako sladenie repkovým cukrom. Obsahuje sacharidy tak zložité, že sa v priebehu pobytu v GITe nerozložia úplne, ale vznikajú z nich napr. dextríny, ktoré pôsobia hojivo na sliznice a pokožku.
Ďalšou zložkou sú minerály v stopovom množstve, kvalitatívne sú(okrem selénu) zastúpené takmer všetky.(takže zahodiť ten drahý moč kúpený v lekárňach prosím...XP) Najviac draslíka, potom vápnika, horčíka, stopy železa(ktoré je ale v tejto forme takmer stopercentne využiteľné....kvitujem na anemikov z nedostatku železa...)
Okrem sacharidov a minerálov v ňom nájdeme aj už vyššie spomínané bielkoviny, hlavne vo forme enzýmov, ktoré medu dávajú jeho dietetický účinok. Rastlinného, aj živošíšneho pôvodu(z výlučkov žliaz včiel). Inkriminované bielkoviny však môžu byť zdrojom "alergie" na med.

Niečo navyše...
Rada by som ešte vyvrátila jeden mýtus. A to konkrétne ten, že medík kazí zúbky. Tomuto sa dá oponovať hlavne preto, že:
  • med neochudobňuje telo o minerály potrebné na využitie repného cukru v ňom obsiahnutého, lebo sám dané prvky obsahuje
  • samotný med má baktericídne účinky vďaka peroxidu vodíka, ktorý vzniká pri rozklade niektorých cukrov--->peroxid pôsobí proti rastu a rozmnožovaniu baktérií
  • ľudstvo spoznalo zubný kaz až spolu s nástupom(rozmachom) sladenia repným cukrom, dokiaľ sa sladilo iba medom, takéto problémy s chrupom boli neznámym pojmom...
Med robí výnimočným obsah celého radu ďalších látok(enzýmy, hormóny, silice, koloidy, vitamíny, flavonoidy), ktoré ho obohacujú a dávajú mu vlastnosti veľmi prospešné človeku. Oddávna sa používal aj ako konzervačný a dezinfekčný prostriedok. Osmotickému spádu(ktorý vysaje vodu z baktérií---"odrovná ich"), peroxidu vodíka a nízkemu obsahu vody vďačí med za to, že má trvanlivosť pohybujúcu sa v rokoch bez toho, aby stratil výživovú hodnotu. Bez potreby akýchkoľvek zásahov alebo konzervantov.(okrem slivovice túto vlastnosť iná potravina nemá)

A teraz reklama na slovenské výrobky--> vďaka systému vyhubovania škodcov včiel(konkr. varroa destructor) ktorý nám závidí celý svet je množstvo rezíduí akaricidov(liečiv proti varroáze) prakticky nedetekovateľné štandardnými prístrojmi(v tomto máme med "čistučký"). Len pre porovnanie, medy zo všetkých ostatných krajín sveta obsahujú o poznanie vyššie množstvo rezíduí. (takže nezahadzovať sa s dovozom prosím...napr. z Izraela európske krajiny úplne odmietajú med príjmať)

Tak asi toľko k funkčnej potravine, ku ktorej mám vrúcny vzťah...X)

Zdroj: Zdravie a výživa ľudí(Ing. Ján Keresteš a kol.), obrázok z http://nachalupe.arien.sk/files/img/posts/2012.04.21/pupavovy-med.jpg?w=560
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.